Έκκληση στον Τζόνσον να δωρίσει το 20% των εμβολίων σε τρίτες χώρες

Ανοιχτή επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον να δώσει το καλό παράδειγμα ως οικοδεσπότης της επόμενης συνόδου των G7 στην Κορνουάλη και να δωρίσει το 20% των διαθέσιμων εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες, έστειλε ένας απ’ τους κορυφαίους επιστήμονες στη χώρα.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν ο επικεφαλής του Wellcome Trust, ο σερ Jeremy Farrar, και ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef στο Ηνωμένο Βασίλειο, Steven Waugh.

«Η πορεία εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε εξαιρετική επιτυχία και έχει ήδη σώσει αμέτρητες ζωές», γράφουν. «Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν δόσεις για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των πιο ευάλωτων.

«Ως πρόεδρος της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ευκαιρία να θέσει τα πρότυπα για παγκόσμια δράση σχετικά με την κατανομή δόσεων. Πριν από τρεις μήνες, υποσχεθήκατε με υπερηφάνεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραζόταν εμβόλια με τον κόσμο. Τώρα ζητάμε να μετατρέψετε αυτήν την υπόσχεση σε πραγματικότητα», συμπληρώνουν.

Η επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου έπαιξε βασικό ρόλο στις «εκπληκτικές εξελίξεις» που επέτρεψαν την ανάπτυξη εμβολίων, η οποία είναι η έξοδος από την πανδημία, σημειώνουν επίσης στην επιστολή τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει την ιστορική ηγεσία που απαιτείται για τον τερματισμό αυτής της κρίσης», λένε. Η πρόταση των επιστημόνων είναι να μοιραστεί τουλάχιστον το 20% των εμβολίων που έχει από τώρα έως τον Αύγουστο και να καλέσει τα άλλα έθνη της G7 να δεσμευτούν πως θα μοιράσουν φέτος 1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

«Μπορούμε να μοιραστούμε τα εμβόλια τώρα και παράλληλα να επιτύχουμε τους στόχους εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο», γράφουν. «Η αλήθεια είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να μην μοιραστεί τα εμβόλια του. Ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής όσο κάποια χώρα εξακολουθεί να καταπολεμά τον ιό. Η αποτυχία δράσης τώρα κινδυνεύει να αντιστρέψει την πρόοδο που δύσκολα κερδίσαμε», υπογραμμίζουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί